søndag den 26. april 2015

Zarvo's Silverblue Flying Fantasy - Brains and beauty

Når du køber en hund, uanset hvor godt du kender opdrætteren, og uanset hvor meget du "læser" stamtavler, sundhedsoplysninger og andet spændende, så køber du alligevel altid en lille smule "katten i sækken". Der er ingen garantier, hverken for udseende, arbejdsegenskaber, sundhed eller temperament - der er måske en forventning om, at ud fra de givne forudsætninger lander vi måske i nærheden af ......
 
Dertil kommer alle de interne ting: ligner min nye hund noget, jeg har arbejdet med før? Kan han lære det, jeg gerne vil? Og hvordan ender han med at se ud? Da jeg købte Fanta i januar 2014 havde jeg ingen anelse om, hvad der ventede mig, andet end en blue merle han-sheltie efter amerikanske linier. Vi startede her:
 
Nu er Fanta blevet en næsten voksen dreng på snart 16 måneder, så jeg besluttede, at jeg gerne ville have en eller anden form for bekræftelse på, hvad jeg mener, der foregår inde i hans kønne hoved. Så jeg meldte ham til en DKK-unghundementalbeskrivelse. Det har vi prøvet tidligere med flere af vores border collier, og Zippo er også mentalbeskrevet, så det har vi gode erfaringer med.
 
I en mentalbeskrivelse bliver hunden udsat for forskellige hændelser, f.eks. møde fremmede og gå med dem, leg, skarpe lyde, pludselige ting, der dukker op, truende adfærd og skud. Hver for sig måske ikke så skræmmende, men sat sammen efter hinanden bliver de fleste hunde temmelig pressede sidst på seancen. Der bliver så iagttage på både hundens reaktion og afreaktion, og alt sammen puttet ind i et skema, hvor de forskellige specialklubber så har lavet den profil, der passer til den enkelte race.
 
Sidste weekend tog vi så af sted. Andreas agerede chauffør, så den lille blå Splash var i dagens anledning omdannet til hundetransport.
 
Ud over Fanta havde vi taget Zippo med, og da vi var landet midt i noget fantastisk smuk natur i nærheden af Allerød, så startede vi med at lufte hundene godt og grundigt.
 


Ud over at være med som chauffør, så var Andreas også med som hof-fotograf, og her er bare dagens pletskud af mine 2 dejlige drenge.

Selve pladsen, hvor testen skulle foregå, var indrammet af masser af blomstrende træer. Vi deltog i et arrangement lavet af Rhodesian-Ridgeback-klubben, så ud over os, en schæfer og 2 hvide schweiziske hyrdehunde, så var der selvfølgelig også 6 ridgebacks. Utrolig smukke hunde, hvoraf de 4 var fra det samme kuld. Det var rigtig sjovt også at se deres tests.

Men over middag blev det endelig Fanta's tur. Her har vi møde "vores" testleder Kirsten.

Kirsten tog Fanta med lidt væk fra mig for at se, om han ville gå med hende. Det ville han gerne - og han ville også gerne spise hjortelort. ........ 

Som forventet var Fanta straks med på en leg. Gummibolden viste sit sande jeg :-) Men da legetøjet blev kastet måtte Kirsten selv ud og hente det. Ganske som forventet :-)))

Så var der en jagtøvelse. En klud trækkes hurtigt hen over jorden, og man ser på, hvordan hunden reagerer. Hm... Fanta så kluden, men da den forsvandt ned gennem græsset, så interesserede det ham ikke synderligt.

En anden af øvelserne går ud på, at jeg skal stå stille i 2 minutter, og så iagttages på, hvordan Fanta reagerer. Men det tog han helt  cool. Nussede lidt rundt, kiggede på folk, tissede lidt på græsset .... Jeg er bare glad for, at han ikke tissede på mit ben ;-)

Og så pludselig, mens vi gik lige så fredeligt, sprang "Hr. Olsen" op af skovbunden.

Men da vi bagefter havde konstateret, at han bare var en kedeldragt, så var han heldigvis ikke farlig mere.

Stort samme reaktion fik vi ved den skarpe lyd, som kom når en kæde blev trukket hen over en metalplade.

I næstsidste øvelser mødte vi 2 af den her slags.

Jamen herregud, tænkte Fanta, det er jo bare 2 mennesker med lagner over hovedet - skal jeg hidse mig op over det?

Sidste øvelse er skud. Først 2 skud mens man leger med hunden. Fanta slap kluden da skuddet lød, men genoptog hurtigt sin leg.

Til sidst 2 skud, hvor man bare står passivt med sin hund. Stadig reaktion, men ingen angst eller løben væk.

Alt i alt fik jeg bekræftet mange ting omkring Fanta. Han er på ingen måde stresset! Han tænder let, men han har også en sluk-knap. Han kører højt, når han laver noget, men han er totalt ustresset og upåvirket efterfølgende. Tak! Det var også det jeg regnede med, men de er altid dejligt at få den slags bekræftet.

Så havde vi fået check på "brains" - i dag var turen så kommet til "beauty".

Jeg havde meldt Fanta til DKK's internationale udstilling i Roskilde med den målsætning, at få hans blå bånd fra november i Herning opgraderet til et rødt :-)  Pia Skøtt Hansen, som har opdrættet de 3 andre af vores sheltier, havde lovet at gå i ringen med ham. Jeg kan godt, men jeg bryder mig ikke om det, og det går som regel lige gennem snoren og ned i hunden.

Først skulle Pia dog udstille sin egen hvalp Zoomi. Faktisk bestod hvalpeklasse hanner af 3 fra samme kuld + en anden hvalp. Zoomi vandt klassen og blev bedste hvalp, og så havde Pia ligesom lagt stilen for resten af dagen.


Så kom turen til Fanta. Han gik med Pia som om det var det mest naturlige i verden, og han førte sig så flot frem. Jeg er bare så stolt af min lille hund, som kan performe på den måde. Og jeg er super taknemmelig for, at Pia ville gå med ham. Desværre var det småregn, så billederne er lidt slørede, men jeg synes godt man kan se her, at han er en super smuk hund.

Her er han kommet op på bordet, og blevet lidt mere våd.
 
Og så måtte jeg selvfølgelig investere i en flot rød "Excellent-rosette" til ham. Men han er stadig våd ;-)

Hans kritik er SÅ flot, at jeg blev helt rørt, da jeg læste den:
15 mdr. gammel velproportioneret, god størrelse, flot blue merle pels, rigtig godt hoved, prima kileform, godt sødmefuldt udtryk, velansatte ører der kipper korrekt, prima hals, godt frontparti, prima overlinie, velvinklet bagpart, bevæger sig frit og ubesværet med drive bag og god skridtlængde.

Resultatet blev bedste junior han med CK (certifikat kvalitet), og 4. bedste han - flot gået af så ung en hund.
Og stakkels Fanta, han udstillingskarriere er åbenbart ikke slut - for netop i dag var der kvalifikation til Crufts. Bedste junior han og bedste junior tæve er kvalificeret til Crufts, og selv om vi bare bliver en dråbe i havet, så er det helt klart en oplevelse, jeg ikke vil gå glip af. Crufts 2016 - here we come!

Så fik vi check på både Brains and Beauty - og fik hygget med gode venner lørdag aften - og ryddet vældig op i carporten og kørt en masse møg på lossepladsen. Så er vi klar til en nye uge med nye udfordringer. Bl.a. skal Fanta ud og gå spor på onsdag, og det glæder jeg mig meget til.

Ingen kommentarer: